Tuesday, 6 May 2014

SUSHI OH SUSHI

Entah datang angin rajin mana tah.. malam tu terasa nak buat Sushi.. ye lah bukan tak boleh atau tak mampu nak makan kat sushi restaurant tapi entah lah semenjak..dua menjak ni terasa nak D.I.Y semua benda.. Jom kita ajar Cik Jah cam mana nak buat basic Futomaki ,California roll and Udang Tempura..

Bahan-bahan utama:-


1. Beras Calrose Short Grain (Apa2 brand pun boleh)
2. Tosted Nori (7 inch length & 7 inch wide)
3. Sushi vinegar
4. Tepung Tempura.
5. Kombu kelp.. (x ada dalam gambar diatas)


Bahan-bahan sampingan:-


1. 12 ekor udang (disiang.. buang kulit dan kepala.. cuma tinggalkan sedikit ekor)
2. 1 batang timun jepun
3. 3 crab stick
4. beberapa helai daun salad
5. kewpie mayo
6. Telur untuk buat tamago (tapi futomaki kali ni.. kita tak buat tamago)

Ok.. cara-cara nak buat sushi ni senang saja.. cuma teknik je kena betul.
1. First.. Sukat and basuh dulu beras... gunakan sukatan 1 cawan beras dimasak dengan 1 setengah cawan air..

 
Kemudian masak kan nasi tadi pada api kecil.. dan jangan lupa untuk masukkan kombu kelp.. Cik Jah boleh masak pakai rice cooker.. tapi kita suka masak kat dapur gas sebab periuk nasi kita besar and kita just nak masak nasi ni sikit je...
 
2. Sementara tu.. Cik Jah boleh sediakan batter untuk buat tempura.. bancuh tepung tempura dengan mengunakan air sejuk dari peti ais.. ini bagi mendapatkan tekstur.. lembut di dalam dan rangup diluar..
 
 


3. Celupkan udang yang sudah disiang kedalam adunan tepung, dan goreng atas api sederhana kecil.. Udang tak memerlukan masa yang lama untuk masak.. So Cik Jah jangan leka ya.. takut rentung nanti. Untuk tugasan mengoreng.. sudah semestinya Cik Abang yang kena buat.. sebab kita fobia.. bab-bab.. minyak panas ni.. Bila dah siap goreng.. hidangkan atas daun salad... (So siap satu hidangan.. Udang Tempura..)


4. Now.. kita akan buat sushi seasoning pulak.. mula-mula, masukkan suku cawan sushi vinegar, garam dan gula.. Kacau.. dan pastikan gula serta garam betul-betul larut sebati dengan sushi vinegar..

 
5. Next tuangkan sushi seasoning ke dalam sushi rice.. kacau merata dengan cara melorek-lorekkan nasi untuk mengelakkan nasi menjadi terlalu melekit.

 
6. Sekarang.. sedikan.. filling untuk Futomaki dan California roll..

a) Potong timun jepun.. memanjang.. dan buang bahagian tengah timun..


b) Celur Crab stick.. buang bungkusan plastic dan potong memanjang...

7. Prepare kan peralatan untuk mengulung sushi, Cik Jah boleh pakai sushi mat atau sushi molding.. terpulang.. tapi untuk resepi kali ini.. kita perlu menggunakan sushi mat untuk mengulung sushi.. Yang sushi molding tu.. kita akan ajar next time ok..

 
8. Untuk Buat California roll.. lapiskan sushi mat dengan plastic.. letakkan sedikit nasi.. dan taburkan tosted saseme(bijan) diatas nasi..


9. Kemudian tutup nasi dengan satu lapisan plastic sebelum flipkan to the other side.. ( bahagian yang ada taburan bijan menghadap bawah dan tanpa bijan menghadap atas..)

10. Next.. tanggalkan plastic alas pada bahagian atas (bahagian yang tiada taburan bijan) dan letakkan tosted nori..

11. Susun filling sushi (timun, crab stick dan udang) seperti dibawah...


12. ambil.. beberapa butir nasi dan lekatkan pada setiap penjuru hujung tosted nori..... gunakan teknik gulung dan tekan untuk memastikan filling sushi tadi tidak terkeluar dan berada dalam keadaan kemas.. Gulung sehingga hujung tosted nori... Buangkan plastic alas nasi tadi.. dan potong California roll dengan mengunakan pisau yang telah dicelupkan dengan air suam dan sushi vinegar.. perlu diingatkan... Cik Jah mesti.. lap bekas potongan pada pisau tadi dengan kain lembap setiap kali nak memulakan potongan baru(ini bertujuan bagi mengelakkan pisau melekat dengan sushi.. setiap kali dipotong..)

13. Setelah dipotong.. letakkan sedikit mayo.. pada setiap potongan California roll



14. Untuk Futomaki pula.. tekniknya hampir sama cuma.. bezanya tosted nori diletakkan dulu.. kemudian baru nasi sushi dan inti disusun diatas nasi instead of diatas nori. Cara mengulung pun sama macam California roll..


Cik Jah jangan risau.. mula-mula buat sushi memang agak kekok.. and agak tunggang langgang.. tapi kalau selalu practice... tak de la terasa susah.. Macam kita hari tu.. berterabur jugak lah dapur kita dibuatnya...

 
Tapi inggat practice makes perfect... yang penting rajin... and sebelum tu.. Cik Jah boleh pilih sama ada nak beli bijan sendiri dan goreng tanpa minyak dirumah atau kalau nak mudah just ikut macam kita... beli je yang dah siap dalam shaker macam ni.. so Cik Jah tak yah sakit2 kepala nak... tambah kerja... After all.. rasa dia sama je...

Toasted Black sesame
 
Ok.. lah.. that's it for today.. till next time... Selamat mencuba ya...