Tuesday, 4 March 2014

SUP KIKIL

Assalmmualaikum.. Cik Jah.. semuer.. Aiyo... sekarang ni cuaca panas kering... dan berdebu.. apa lagi tinggal kat KL.. bahangnya lagi lah terasa.. dan di sebab kan itu jugak lah kita rasa tak sedap badan.. and mulut pun rasa kering.. Perut ni lapar.. tapi sakit tekak.. adu.. hai.. siksanya badan.. so menu untuk hari ini.. Sup Kikil A.K.A Sup Kaki ayam.. Ni adalah makanan tradisi setiap kali sakit...


Ramai yang tak selera bila dengar KAKI AYAM... I bet ada diantara Cik Jah yang kurang senang dengan menu ni.. tapi percaya lah Cik Jah... biasanya kalau orng2 Jawa.. lagi2 dari Semarang atau Jogja.. ini lah penawar bagi kebanyakan penyakit.. and kalau budak-budak.. orng tua2 akan suapkan kaki ayam yang dicampur dalam bubur nasi.. Teringgat kenangan  masa kecil2 dulu.. kalau balik kampong Embah Idok A.K.A nenek, mesti akan masakkan Sup kaki ayam ni.. katanya bagus untuk Si Cilik.. supaya sihat cerdas dan pintar..

Ok lah.. bahan2 Sup Kikil ni senang je.. x susah pun..



Bahan-bahan seperti di atas:

1. Bawang Merah (1/2 ditumbuk) (1/2 dihiris nipis)
2. Bawang Putih (2 ulas ditumbuk) (1 ulas dititik)
3. Halia (2cm ditimbuk)
4. 3 Bunga Lawang
5. 3 Buah Pelaga
6. 1 Kulit Kayu Manis
7. 2 biji cili api (dititik)
8. 1 batang Carrot (di potong sederhana tebal)
9. 2 batang saderi (di potong sederhana tebal)
10. 1 biji kentang (di potong dadu)
11. 1 biji tomato (di potong wedges)
12. 1 helai daun limau purut (dicarik-carik)
13. Asam keping
14. Garam, Gula and serbuk perasa *(optional)

and of Corse our star ingredient.. KAKI AYAM


Siang kaki ayam, and buang kuku-kuku and selaput kulit luar kaki.. kemudian rebus kaki tadi degan asam keping. Buat pengetahuan Cik Jah.. Kaki Ayam ni mesti direbus lama untuk pastikan ianya betul-betul lembut. Masa merebus tu.. nanti akan keluar selaput di permukaan atas air rebusan, so Cik Jah just skim the scum je.. Tempoh rebusan dalam 1 jam..


Lepas 1 jam Cik Jah Masukkan Kentang, Cili, halia, bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang and buah pelaga. Rebus lagi selama 45 minit atau sampai kentang empuk..


Kemudian baru lah masukkan carrot, celery, daun limau, garam, gula dan akhir sekali baru lah masukkan tomato.. Padamkan api... sedia untuk dihidangkan.. Sup Kikil ni.. kalau badan tak segar atau tekak sakit... memang membuatkan kita rasa berselera nak makan... sedap...



Jemput makan ya Cik Jah... bismilahhirahmanirahim...