Saturday 5 April 2014

KETAM MASAK LEMAK CILI API IKAN SEPAT PEKASAM

Aiyo..yoo... panjang berjela tajuk post kita ari ni... Haii.. Cik Jah... Hujung2 minggu ni... jom kita masak lauk orang kampung.. Erm.. masa kecik2 dulu.. kalau balik kampung kat Kuala Selangor sure ini antara lauk wajib yang akan di masak kami sekeluarga.. orang jawa lah katakan... apa tah lagi.. kampung kita dekat dengan laut... erm... tambah meriah lah menu masakan kami dengan hidupan laut... Ketam antara favorite kita.. x kisah lah masak cam mana pun... kita suka sangat dengan ketam... Menu kita hari ini KETAM MASAK LEMAK CILI API...

Bahan-bahanya:

1) Bawang Merah 2 labu (ditumbuk)
2) Bawang Putih 5 ulas (ditumbuk)
3) Halia 4cm (ditumbuk)
4) Kunyit Hidup 2cm (ditumbuk)
5) Serai 1 batang (dititik)
6) Daun Limau 4 helai (dicarik)
7) Cili api ikut suka (ditumbuk)
8) Garam, gula (ikut suka)
9) serbuk perasa(optional)
10) Santan (kita pakai santan kotak aja)


And our star ingredient... mestilah ketam.... (ketam yang fresh and cantik)


Cara-cara memasaknya senang aja.. budak umor 10 tahun pun pandai Cik Jah oiii... Ok mula-mula kita kena lah siang ketam2 ni dulu.. buang insang, trim hujung kaki ketam yang tajam and cuci bersih2.

Kemudian.. panaskan kuali, dan tumis semua bahan-bahan yang ditumbuk dengan serai tadi sehingga naik bau..
 
Bila bahan-bahan yang ditumis dah Wangi semerbak.. masukkan daun limau dan secawan air. Biarkan ia mereneh seketika untuk tujuan supaya rempah-rempah yang ada betul2 masak.. kenapa teknik memasak kita berbeza sebbnya, kita memasak pakai bawang yang banyak.. bawang akan memberikan rasa manis dalam masakan tapi kena hati2 and pastikan bawang betul2 masak kalau tak... pedar lah kuah tu jawabnya...


Bila air dalam rempah tumisan dah surut barulah masukkan ketam, sedikit air and santan... Kacau hingga sebati. Masukkan garam, gula and serbuk perasa ikut kesesuaian Cik Jah semua. Biarkan seketika sehingga ketam masak, ketam mengambil masa yang sekejap untuk masak, so pastikan x over cook ok.. kalau tak hilang manisnya.. and satu lagi.. kacau kuah constantly untuk mengelakkan santan daripada pecah. Bila Cik Jah tengok isi ketam dah mengental and kuah dah pekat, matikan api.


Hidangkan ketam dalam mangkuk hidangan... and sedia untuk di makan...



Menu hari ini, kita matchingkan dengan ikan sepat pekasam beras yang dibawa khas dari Perak.. untuk menyediakan ikan pekasam ni pun x lah susah. Mula-mula gorengkan hirisan bawang and cili api, kemudian ketepikan bawang and cili tu. Next goreng ikan pekasam... sampai garing... Bila dah cukup garing, gaulkan bersama-sama bawang dan cili. Kemudian hidangkan dengan hirisan limau nipis...


Fuh!!!! makan lauk kampung macam ni.. sedapny tak terkata.. Jemput makan ya Cik Jah...
Bismillahirrahmanirahim....