Bahan-bahanya:
1) Bawang Merah 2 labu (ditumbuk)
2) Bawang Putih 5 ulas (ditumbuk)
3) Halia 4cm (ditumbuk)
4) Kunyit Hidup 2cm (ditumbuk)
5) Serai 1 batang (dititik)
6) Daun Limau 4 helai (dicarik)
7) Cili api ikut suka (ditumbuk)
8) Garam, gula (ikut suka)
9) serbuk perasa(optional)
10) Santan (kita pakai santan kotak aja)
And our star ingredient... mestilah ketam.... (ketam yang fresh and cantik)
Cara-cara memasaknya senang aja.. budak umor 10 tahun pun pandai Cik Jah oiii... Ok mula-mula kita kena lah siang ketam2 ni dulu.. buang insang, trim hujung kaki ketam yang tajam and cuci bersih2.
Kemudian.. panaskan kuali, dan tumis semua bahan-bahan yang ditumbuk dengan serai tadi sehingga naik bau..
Bila air dalam rempah tumisan dah surut barulah masukkan ketam, sedikit air and santan... Kacau hingga sebati. Masukkan garam, gula and serbuk perasa ikut kesesuaian Cik Jah semua. Biarkan seketika sehingga ketam masak, ketam mengambil masa yang sekejap untuk masak, so pastikan x over cook ok.. kalau tak hilang manisnya.. and satu lagi.. kacau kuah constantly untuk mengelakkan santan daripada pecah. Bila Cik Jah tengok isi ketam dah mengental and kuah dah pekat, matikan api.
Hidangkan ketam dalam mangkuk hidangan... and sedia untuk di makan...
Menu hari ini, kita matchingkan dengan ikan sepat pekasam beras yang dibawa khas dari Perak.. untuk menyediakan ikan pekasam ni pun x lah susah. Mula-mula gorengkan hirisan bawang and cili api, kemudian ketepikan bawang and cili tu. Next goreng ikan pekasam... sampai garing... Bila dah cukup garing, gaulkan bersama-sama bawang dan cili. Kemudian hidangkan dengan hirisan limau nipis...
Fuh!!!! makan lauk kampung macam ni.. sedapny tak terkata.. Jemput makan ya Cik Jah...
Bismillahirrahmanirahim....