Kita memang pengemar Nasi Dagang and plus kita travel dengan MIL so nama pun org Terengganu.. dapat pekena Nasi Dagang di pagi hari.. memang BEST lah kan... apa lagi.. di Langkawi.. Ok below.. is a simple direction to the restaurant.
DIRECTION TO RESTORAN NASI DAGANG PAK MALAU :
1. Ambil jalan menghala Padang Matsirat,(Kalau Cik Jah dari arah Pekan Kuah) @ Ambil jalan menghala Pekan Kuah (Kalau Cik Jah dari arah Padang Matsirat atau Pantai Chenang)
2. Kemudian look for signboard menghala ke Makam Mahsuri
3. Next Cik Jah akan Nampak kedai GAMAT GEMILANG ENTERPRISE (kalau nak beli barang berasaskan gamat beli di sini.. harganya lebih murah berbanding di GAMAT NUSANTARA)
4. Cik Jah masuk simpang tu.. about 300 meter Cik Jah akan nampak Masjid Bukit Temin di sebelah kanan and restoran ni mengadap masjid tu.. di sebelah kiri jalan..which is tepi sawah.
Kalau Cik Jah nak tahu.. restoran ini pun salah satu yang kita listkan sebagai a must place to visit di Langkawi.. memang trip kali ini.. more to foodie adventure.. compare to leisure.. sebab maklumlah.. kite ni suka makan.. Restoran ni memang humble and makanan yang depa serve pun hanyalah Nasi Dagang.. Sambil-sambil kami lepak tunggu makanan dihidangkan.. kita berbual dengan MIL... tiba2 wife owner restoran ni.. perasan yang kami dari Terengganu.. (sebab cakap.. dengan slang Gannu) wife A.K.A chef restoran ni pun Tanya kami asal Terengganu mana... then my MIL yang jawab.. SETIU..
Erm.. then bermula lah episode perbualan panjang.. sedar x sedar... MIL kita ni.. saling kenal dengan wife owner restoran ni.. MIL kita.. sambil Makan... sambil berbual... kita and Cik Abg dengar je lah...
Cik Abg kita bila dah selesai makan.. dia dok ajak Owner kedai berbual pulak...Owner restoran ni LAIN PULA KISAHNYA.. Pak Cik ni memang peramah org nya.. berasal dari Kampung Pandan... (Org KL...) tapi ye lah... bila dah pencen2 ni... dok lepak niaga kat Langkawi.. je... Dia dok kata.. kat KL.. atap rumah kita.. lantai rumah orang.. lantai rumah kita atap rumah orang.. so bila tinggal kat Langkawi ni baru lah merasa.. berumah atas Tanah... (Lawak lah pak Cik Ni.. tapi bila pikirkan balik.. betul jugak.. nama pun rumah Apartment...)
Nasi Dagang dia memang sedap.. maklum lah org jati Terengganu yang masak.. confirm la sedapkan.. Cost Nasi Dagang dengan gulai Ikan Tongkol cuma MYR6.00 je.. kalau Cik Jah nak add Gulai Daging dia.. Pak Cik ni kira MYR3.00 utk sekeping daging (potongan daging tu besar.. ok)
So.. total cost breakfast untuk 3 set nasi dagang.. 2 keping gulai daging and air.. baru MYR32.00.. memang berbaloi...
Apatah lagi bila makan di tepi sawah.. memang Classic...
Apa pun.. ni ada beberapa gembar yang sempat kita snap sepanjang berada di Restoran ni..
Pak Cik ni.. suka membela.. animal lover jugak.. ada bela 2 ekor monyet.. seekor ayam api.. and 2 ekor ikan puyu..
Ok.. lah.. for my next entry kita akan share dengan Cik Jah.. AYAM GOLEK MADU JALAN KUALA MUDA AIRPORT LANGKAWI.